Анализ на сцеплението на предните колела чрез свързване на електрически превозни средства

- Aug 21, 2018-

Нашата компания се занимава с инвестиции на електрически превозни средства , а разходите са ниски. Като професионален производител, проблемите, които възникват в автомобила, ще ви бъдат обяснени един по един. Съдържанието днес е анализ на приплъзването на предните колела.

Първо, влиянието на стойността на пръста върху страничния приплъзване

1. Отрицателен (обратен) пръст. Стойността на предните колела е прекалено малка, дори отрицателна (т.е. когато колата е паркирана в права посока, разстоянието на предните колела е по-голямо от разстоянието отзад, двете предни колела ще се търкалят навън.) Когато колата шофира Две твърди I-лъчи между предните колела ще принудят двете предни колела да се върнат в прави посока, така че двете предни колела да се плъзгат навътре в посока напред, страничните плъзгачи се натискат навътре.

2. Стойността на палеца е твърде голяма. Разстоянието зад двете предни колела е много по-голямо от предното разстояние, което превишава допустимата граница. Когато електрическото превозно средство се движи право напред, двете предни колела ще се търкалят навътре и напред, докато I-лъчите ще принудят двете предни колела да се придвижат напред, така че двете предни колела да се плъзгат навън, в допълнение към движението напред. Когато двете предни колела се търкалят над страничните плъзгачи, страничните плъзгачи се избутват навън.

Второ, ъгълът на отклонение на предните колела се намалява. Ако предният мост на електрическата пътническа кола приема съответното окачване, ако щифтът на коляното и втулката (или крачолият и отворът на предния мост се напасват свободно), ъгълът на отклонение на предните колела може да бъде намален или дори да бъде отрицателен , Тоест, горната част е наклонена от навън към наклонена навътре. Когато гумата е деформирана еластично, външният й диаметър ще бъде по-голям от вътрешния диаметър. Двете предни колела стават конуси, които могат да се движат навътре и напред. Когато електромобилът се движи в права посока, предната ос (I-beam) ще принуди двата предни колела да са в прави посока. По този начин двете предни колела се плъзгат навън в допълнение към движението напред, а двете предни колела изтласкват страничните плъзгачи навън, когато се търкалят над страничните плъзгачи.

Трето, диагнозата на прекомерно изплъзване

1. Когато двете предни колела на автомобила се движат напред и назад върху страничния плъзгач, ако страничният плъзгач се движи в противоположна посока, това се дължи на неправилна стойност на предния лъч. Тоест, когато колата се движи напред, двете предни колела преместват страничните плъзгачи навътре и се движат назад към отрицателен (обратен) предния пакет; когато автомобилът напредва, двете предни колела преместват страничните плъзгачи навън и се движат назад, за да се придвижат напред. Стойността на гредата е твърде голяма.

2. Когато двете предни колела на електрическото превозно средство се преобръщат напред и назад върху страничния скейтборд, ако страничните плъзгачи се движат в една и съща посока, причинена от аномалията на камбаните на предните колела, проверете дали коляното на коляното е снабдено с свободните салове (независимата окачваща кола трябва да проверява предната ос). Независимо дали има отпуснатост в двата края на висящото рамо).

Количеството приплъзване на страничните колела на електрическо превозно средство надхвърля допустимата граница, което води до понижена ефективност на кормилното управление и бързо износване на гумата. Ето защо трябва да се предприемат мерки за цялостно ремонт.