Анализирайте текущото състояние на производителя на леки електрически автомобили в Китай

- Aug 24, 2018-

Наскоро списание Wall Street публикува анализ на текущото състояние на китайската индустрия за електромобили.

Благодарение на силната политическа и финансова подкрепа от страна на националните и местни правителства, Китай вече има 487 производители на леки автомобилни правни автомобили , повечето от които са нови.

Но с толкова много конкуренти, свръхпредлагането изглежда неизбежно.

Това е претъпкана индустрия, но колко компании всъщност ще оцелеят през следващите години?


Tongling е минен град с дълга история.

Преди две години правителството на правителството предостави земя и пари в размер на 535 млн. Долара за стартиране на изграждането на електроцентрала.

Преди това те знаеха почти нищо за електрическите превозни средства.


Компанията, известна като Singulato Motors, е основана от група технологични специалисти, а нейният главен изпълнителен директор и съосновател, шен хайин, бивш вицепрезидент на компания за сигурност в интернет, никога не е управлявал автомобилна компания.


Стартиращи като zhiche се появяват в Китай, благодарение на подкрепата на китайското правителство за технологиите за електрически превозни средства и нетърпеливия отговор на местните власти.

Изготвеният в Китай 2025 план, стартиран преди три години, има за цел да насърчи "вътрешното господство и глобалната конкурентоспособност" в 10 индустрии като електрически автомобили.

Сега Китай има 487 производители на електрически автомобили, според последните официални статистически данни, като повечето от тях са нови.

През юни Китайската комисия за развитие и реформи в Китай и банката за строителството в Китай обявиха създаването на нов фонд от 47 милиарда долара за високотехнологични индустрии като електрически автомобили.

Регионалните правителства работят по подобни фондове.

Преките държавни субсидии за продажбите на електрически автомобили възлизат на 15 млрд. Долара през последните пет години.


Г-н Шен изчислява, че само 10% от днешните стартиращи електрически автомобили ще оцелеят през следващите пет години.

Някои авто анализатори го поставят само на около 1%.


"" В тази индустрия има много пари ", каза Пол Гонг, анализатор от колектива на UBS." "Много ще се губят." "


Известен от перспективата за държавни субсидии, казва Скот Кенеди от центъра за стратегически и международни проучвания, много компании са стигнали до извода, че "дори ако никога не пускате електрическа кола, можете да работите с разумен бизнес модел, и получаване на държавна подкрепа.

Истината ще дойде, когато националните и местни правителства решат дали да не позволят на провалените бизнеси да се провалят или просто да продължат.


Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, което наблюдава автомобилната индустрия, отказа да коментира.


Дори успешните производители на електрически автомобили за масово производство трябва да се конкурират с установените местни и чуждестранни производители на автомобили.

Китайското правителство е определило производствени и продажни квоти за нови енергийни превозни средства, което изисква всички автомобилни производители, които оперират в Китай, да ги посрещнат до 2019 г.


Тесла неотдавна подписа сделка за изграждането на първия си завод в Шанхай, където планира да произвежда 500 000 електрически автомобила годишно.


Част от натиска на Китай за технологично предимство е ескалиращият търговски спор със Съединените щати.

През март търговският представител на САЩ Робърт Лайтхизер посочи, че е направен в Китай през 2025 г., заявявайки, че огромните инвестиции на Китай и опитите за натиск за трансфер на технологии ще застрашат чуждите компании.


Около 777 000 електрически автомобила са били продадени в Китай миналата година, което представлява почти половината от продажбите на автомобили в световен мащаб.

Но с толкова много фирми за електрически автомобили, които се присъединяват към франчайз, свръхпредлагането изглежда неизбежно.


"Една от разходите на желанието на Китай да бъде високотехнологична електроцентрала и да навакса технологичната граница може да бъде свръхкапацитет", казва Дан Уанг, технологичен анализатор, основан на "Хонг Конг" в Gavekal Dragonomics, изследователска фирма.


"произведени в Китай 2025" предизвиква нов кръг от проблеми със свръхкапацитета в миналото на Китай в тежките отрасли като стоманата и корабостроенето, каза г-н Уанг.


"Това може да бъде цената, която Китай е готов да плати", каза той.


Компанията е събрала около 1,2 милиарда долара от частни инвеститори и е сравнително добре финансирана, което го прави една от малкото компании, които да оцелеят, каза г-н Шен.


Г-н Шен каза, че в крайна сметка е избрал да се прецака, провинция Анхуей, за обекта.

Това е град на 750 000 души.

Най-малко 20 други градове и провинции се наддаваха.


"Не се свързахме с местната власт", каза той. "местното правителство дойде при нас."


Подобно на стотици китайски градове, тролингът се опитва да засили икономиката си и да хвърли традиционната тежка индустрия.


"Автомобилната индустрия отразява силата на един град", казва Лиу йи, директор на инвестиционното бюро.

Не мисля, че трябва да се притесняваме за свръхкапацитета.

Китай има повече от 100 традиционни производители на автомобили, повечето от които са нерентабилни и се задоволяват с субсидиите на местните власти.


Преди да се срещне с г-н Шен за първи път, г-н Лиу внимателно чете книги за електрически автомобили, за да научи повече за технологията.

Тя казва, че когато се запознава с екипа на интелигентните автомобили, е ясно: концепцията за електрическите автомобили е лесна за персонализиране и като смартфон звучи като победител.

Те подписаха споразумението скоро.


И двете страни признават конкурентните рискове в тази претъпкана индустрия, но също така подчертават потенциала на печалбите.

Тонлинг би могъл да използва парите за изграждането на нова част от магистралата.

Tongling обаче избра да заложи на електрически автомобили - бъдеща стратегическа индустрия.


Спортната апаратура iS6, първата кола, ще струва около 43 000 долара и ще дебютира в изложбените зали по-късно тази година.

Тя се надява да продаде 60 000 до 2020 г.


- Трябва да се възползваме от възможността - каза Лиу.