Батериите, задвижвани от батерии, са тези, които ги убиват!

- Aug 24, 2018-

Традиционното производство на автомобили е изложено на опасност, батериите, задвижвани от батерии, са тези, които "убиват" това!

С неустоимостта на времето, двигателят с вътрешно горене постепенно се оттегля от историческата фаза, доставчикът в традиционната верига за доставки на автомобили е изправен пред теста за оцеляване, аихи префектура, която роди автомобилния гигант Toyota е образец на цялата промяна.


Автомобилите са изправени пред дилема на промяната


Рискът от търговска война с г-н Тръмп вече възниква, а г-н Кимура сега е в дълбоко бедствие.

Компанията, която управлява, която произвежда части от двигателя, е хваната в безкраен цикъл на съкращаване на разходите, за да остане конкурентна.

Президентът на Toyota, akio toyoda, не се притеснява. Неговата истинска загриженост е Споделените превозни средства, електрическите превозни средства и автомобилите без шофьор, фактори, които застрашават трансформацията на традиционната автомобилна индустрия, която разчита на двигателя с вътрешно горене.

Той заяви миналата есен, че разклащането "веднъж на столетие" ще застраши оцеляването на традиционната автомобилна индустрия.

Akio toyoda,


Започвайки миналия месец, японското правителство оказва натиск върху автомобилните производители да спрат да произвеждат горива до 2050 г.

Това е дълго време, но Китай, най-големият автомобилен пазар в света, има за цел да продаде 20% от всички електрически автомобили до 2025 г.

Проблемът в префектурата Аичи, където се намират стотици доставчици, включително Toyota и Asahi Tekko Co., е, че има около една трета по-малко части за електрически превозни средства, отколкото днес има за гориво превозни средства.

Очевидно не можете да намерите бутала, разпределителни валове, горивни инжектори, горивни помпи, запалителни свещи и каталитични преобразуватели на електрически автомобили.

Това означава съкращения.

Това е сурова реалност, тъй като електрическите автомобили представляват едва 1% от продажбите на автомобили в световен мащаб миналата година.

Повечето анализатори казват, че процесът на постепенно премахване на горивните автомобили ще бъде много дълъг.

Успехът на хибридния двигател на Toyota позволи на aichi да запази статуквото си за по-дълго време, тъй като Toyota е по-бавно да преобразува чистите електрически автомобили от останалите производители на автомобили.


Тойота обаче обяви, че ще започне да добавя повече от 10 електрически автомобила към своята продуктова линия до началото на 2020 г.

В същото време Toyota разработва солидна батерия, за да засили конкурентоспособността си в изцяло електрическа.

Най-японски доставчици Denso corp. и Aishin Seiki Co., които са частично собственост на Toyota и имат приходи от милиарди долари, увеличават инвестициите си, за да продължат.

Защо се променя толкова трудно?


Посещението в завода на кимура в бинанг, на час и половина път от централата на Toyota, улеснява виждането на трудната промяна.

Това е сравнително голяма компания с 500 служители, но ходенето там има усещане за преминаване.

Асахи работи в продължение на десетилетия върху едни и същи части на двигателя и трансмисията, а някои работници все още работят върху машини, закупени през 1971 г.

- Ако пренебрегнете компютъра, може би ще си помислите, че е в шоуто - каза кимура.

Акихиро ерата в устата на кимура, чието царуване завършва през 1989 г.

За да промени нещата, кимура започна да реформира компанията преди пет години.

Той добави още софтуер и сензори към производствената линия, за да намали отпадъците и също уволнява някои служители.

Но най-голямата му иновация е създаването на iSmart Technologies, консултант, който учи други производители как да рационализира процесите.


Кимура има за цел да завърши с толкова приходи от информационни услуги, колкото от части за автомобили.

"" Ако електрическите коли и споделените автомобили наистина се развият, много от нашия бизнес ще изчезне ", каза той.

В долната част на веригата за доставки работят по-малко от 30 души и имат по-малко средства, за да инвестират в нови предприятия и технологии.