Може ли Китай да изпревари индустрията за електрически автомобили за възобновяема енергия?

- Aug 27, 2018-

Представете си един град в Китай и смогната мътилка може да дойде на ум. Китай се занимава с това, като развива и инвестира в електрически автомобили за възобновяема енергия. Китай вече има повече електрически автомобили за възобновяема енергия, отколкото останалата част от света. Проучването предвижда, че Китай ще представлява почти 60% от продажбите на глобални продажби до 2035 г. Но как една страна като Китай доминира в бъдещето на най-популярния транспортен инструмент в света?

Защо Китай разработва електрически автомобили за възобновяеми енергийни източници? "" Китай вижда развитието на електрическите автомобили за възобновяеми енергийни източници като начин да намали зависимостта си от внос на нефт и да се справи със сериозни проблеми със замърсяването на въздуха ", каза експертът в индустрията д-р Моно. "Китай не е зрял производител на автомобили и няма голям производител на оригинално оборудване, който може да лобира правителството, за да помогне за запазването на статуквото, което прави китайската политика повече за електрически автомобили за възобновяема енергия ", каза той.

Силна политическа подкрепа

"" политиките са от основно значение за стимулирането на растежа на електрическите автомобили за възобновяеми енергийни източници в световен мащаб ", коментира международната комисия за чисти транспорт в Бялата книга за електрическите автомобили за възобновяеми енергийни източници през май. Нито една друга страна не е отдадена на възобновяемите енергийни електрически автомобили Китай. Съединените щати насърчиха развитието на електрически автомобили за възобновяеми енергийни източници чрез финансиране на основни изследвания, въвеждане на стандарти за замърсяване и горивна ефективност и отпускане на 7500 щатски долара за данъчни стимули за електрически автомобили за възобновяеми енергийни източници. За разлика от това Китай е разработил национални политики за изграждане на цялостен Екосистемата за електрическите превозни средства на всички нива. Пакетът от финансови стимули на Китай, който насърчава закупуването и производството на електрически автомобили за възобновяеми енергийни източници и изграждането на инфраструктура за таксуване, е най-щедрият в света, според международната комисия за чист транспорт.

Китайското правителство изготви план за веригата за доставки на акумулатори, за да увеличи производството на производителите на батерии в Китай.

Китайската индустрия за производство на електрически автомобили все още има много място да расте, тъй като китайското правителство въведе 13-ия петгодишен план за популяризиране на 5 милиона електрически автомобила за възобновяеми енергийни източници до 2020 г., съобщиха японският fushi sankei на 2 юли. По време на обявяването на плана 2016, около 750 000 електрически автомобила за възобновяеми енергийни източници са били продадени по целия свят, с процент на проникване над 2 м. Китай има амбициозна програма, така да се каже. За насърчаване на електрическите автомобили за възобновяеми енергийни източници, правителството също раздава огромни субсидии, като станции за зареждане и станции за замяна на батерии и забавиха въвеждането на регистрационни табели за електрическите автомобили, което им позволи да използват част от магистралата безплатно. Статията твърди, че нарастващото предпочитание на Пекин за възобновяемата енергия Electric Cars е стратегически ход на китайската авто електрическа енергия . Средносрочният и дългосрочният план за развитие на китайската автомобилна индустрия е пуснат през 2017 г., определяйки не само целта да има силна интеграция конкурентно предимство в някои ключови основни технологии до 2020 г., но и целта за изграждане на редица световноизвестни марки автомобили до 2020 г.

Един електрически шофьор на автобус зарежда автобус в станция за зареждане в Гуиянг на 25 юли (xinhuanet)

Пазарът продължава да се разраства

"Сегашната ситуация на глобалния пазар на електрически автомобили е ясна: Китай е далеч напред и останалата част от света едва сега започва". Китай поема половината от световното производство и продажби на електрически автомобили, според международната комисия за чист транспорт, , която е произведена в световен мащаб миналата година, 595 000 са произведени в Китай, а Китай е купил толкова много електрически автомобили за възобновяема енергия, колкото са произведени. Това е повече от Европа, Япония и Съединените щати. Китай може да бъде лидер в електромобилната индустрия, според проучване на консултантската компания McKinsey. Продажбите на електрически автомобили в Китай ще продължат да растат. "Производството на електрически автомобили е във възход като процент от общото производство на автомобили в Китай", се казва в доклада .Това показва, че пазарният дял на местните електрически автомобили за възобновяеми енергийни източници постепенно ще се увеличи, тъй като потребителите все по-често приемат качеството на местните електрически автомобили за възобновяема енергия. на испански вестник el pais уеб сайт съобщи на 2 януари, китайското правителство се опитва да направи бъдещето на автомобилната индустрия да реализира електрическа кола на универсално покритие, от страна на предлагането да предприемат активни мерки: от 2019 г., производителите на автомобили в Китай повече от 30000 автомобила, които произвеждат или внасят повече от 30000 автомобила, трябва да гарантират, че 10% от автомобилите са изцяло електрически и с включен хибрид и други нови енергийни превозни средства. Това количество ще нарасне до 12% до 2020 г.

Производствената линия на американската автомобилна група anhui jianghuai Co. Ltd. започва да произвежда гориво и електрическите автомобили за възобновяеми енергийни източници преди седем години, предаде Асошиейтед прес. Последната, въпреки че все още е в малцинство, може да утрои производството през Нова година, като работи с vw.Volkswagen е решила да инвестира 10 милиарда евро до 2025 г. за съвместно разработване и производство на 40 нови енергийни превозни средства с автомобил jianghuai за китайския пазар. Манипулаторът работи на заваръчната производствена линия на гуонген нов енергиен автомобил на 4 декември 2017 г. (xinhuanet)

Предизвикателствата пред нас остават

Във всеки случай, с разширяването на зарядните съоръжения и по-ниските разходи за батерии, Китай интегрира революцията на електрическите автомобили отгоре надолу, вярвайки, че нови енергийни превозни средства, насочени към устойчиво развитие, значително ще подобрят конкурентоспособността си през следващите години, съобщи испанският вестник el pais . Експерти твърдят, че правителствената подкрепа е силна, компаниите реагират бързо и потребителите са готови. Китай се опитва да развие електрически автомобили за възобновяема енергия. На 24 април германският вестник handelsblatt публикува интервю с главния изпълнителен директор на bierton.Bi fukang, бивш изпълнителен директор на BMW, че Китай не може да бъде кола суперсила през следващите пет години, но със сигурност ще бъде реалност след 10 години. Китай днес осигури най-добрите производствени условия и верига за доставки. Докато Германия води в проектирането, качеството и производствения капацитет , и силициевата долина води в автономно управление и връзка с клиентите, някои от тези технически познания ще се движат за Китай в средносрочен план, тъй като Германия се приспособява към бъдещето. Автомобилната индустрия и бъдещето на автомобила ще бъдат разработени и оформени в Китай.

Междувременно, Китай наистина има монопол върху пазара на електрически автомобили? Импулсът на китайските инвестиции изглежда монопол върху производството на електрически автомобили, но в момента Китай няма голям играч в производството на електрически автомобили, каза д-р Читцо. Не бих казал, че Китай е влязъл на пазара - колко хора могат да наричат китайските компании за електрически автомобили сега? Китай все пак е поставил основите за следващите години. Други държави и компании не са загубили гласовете си. не е достатъчно силно, бъдещето на най-популярния начин на транспорт в света вероятно ще бъде в ръцете на Китай. Оши също така посочи, че скокообразното развитие на компаниите като жи и нингде пъти нови енергийни технологии е направило целта на Китай да стане автомобилна сила все повече и повече реалистични.Ако китайските компании могат да създадат нови бизнес модели за електрически автомобили за възобновяема енергия, а не просто да споделят и да извличат реалното търсене на електрически автомобили за възобновяеми енергийни източници, Китай може да бъде на ръба на ставането на кола сила