Дали Street Legal Electric Carts се нуждаят от двигател? Защо?

- Sep 14, 2018-

Дали Street Legal Electric Carts се нуждаят от двигател? Защо?

Електрическата кола има електрически двигател, който, за да се каже просто, е като батерията на електрическа кола.

Първо, моторът, който директно задвижва колелата, се нарича двигател на главината, който използва преди повече от 100 години. По това време двигателят с вътрешно горене се използва за задвижване на двигателя на главината, но по-късно двигателят на главината е бил изоставен поради високата ниска енергийна ефективност и проблеми при поддръжката. Вместо това двигателят с вътрешно горене и трансмисията бяха приети за задвижване на превозното средство.

Второ, двигателят на главината на колелото има много предимства, превозното средство ИЗПОЛЗВА двигателя на главината на колелото, компонент на съединителя, предавка, диференциал, задния мост, скоростната кутия и други компоненти на трансмисията. Най-характерни са електрическият мотоциклет и обикновеният мотоциклет.

Двигателят задвижва директно колелата, не само премахва двигателя с вътрешно горене, но и предавателната кутия, която се променя от верига на двигател. Двигателят на главината запаметява някои части на трансмисията и също така спестява много пространство, което намалява теглото на мощността на трансмисията също е висока! Освен това четирите колела са независимо контролирани, а диференциалната скорост между колелата може лесно да се реализира чрез електрическо управление без механичен диференциал.

Трето, двигателят на главината има голямо количество качество (тегло). Моторът на двигателя има много повече неща от обичайния хъб на колелото, сред които качеството на мотора е най-голямо. Качеството на готовия двигател е над 30 кг, а колелото с наднормено тегло има по-високи изисквания към система за окачване на системата.

Четири, продължителност на живота. Постоянният магнитен материал може да бъде отстранен при висока температура, а мощността на двигателя неизбежно ще намалее след отстраняването му. Температурата на спирачната подложка може да достигне повече от 200 градуса. Как да се реши проблема с разсейването на топлината е проблем.Освен това, цената ще бъде относително висока, а зрялата и стабилна електронна технология за контрол ще отнеме известно време да се натрупа.