Електрически превозни средства инвестиционен анализ мощност карам тип на съединение

- Aug 22, 2018-

Чрез анализ наелектрически превозни средствафранчайзополучатели, ние знаем, че енергията, генерирана от различни диск типове също е различен, и постигнатия ефект за спестяване на енергия е различно.

Първо, plug-in тип. Theелектрически превозни средствасистемата такси мощност на батерията, предвидени в системата чрез свързване към източника на енергия в домакинството и може да бъде управлявано в чисто електрически режим само от енергията на батерията на power след зареждане. Тази хибридна система има вече чисто електрически диапазон от пълен хибридна система. Съотношението мощност на системата е основно същата като тази на чиста електрическа система (или малко по-малък). Съотношение мощност на двигателя с вътрешно горене е основно същата като тази на системата пълен хибрид. Капацитетът на батерията е обикновено по-голям от този на пълен хибридна система и по-малка от системата на чисто електрически превозни средства. Тъй като системата на plug-in хибридни може да използват електричество на мрежата като източник на енергия на електрически превозно средство, той значително намалява зависимостта от нефта и има добри ползи за околната среда. Тя се счита за важно развитие посока на хибридна задвижваща система.

Второ пълно смесване, известен също като дълбоко хибридни електроенергийната система. Това се отнася за задвижваща система, която да използвате бензинов двигател с вътрешно горене или електрически мотор за задвижване на превозното средство сама или и двете. Те обикновено използват голям капацитет батерии за снабдяване на двигателя да работи в чисто електрически режим и също така има импулсни устройства мощност за прикачване и отделяне на двигателя и моторни мощност. В условията за започване, сторниране, бавно ускорение (например чести старт-стоп), ниска скорост на шофиране превозното средство може да управлява в чисто електрически режим; Когато ускоряване, мотор и двигателя с вътрешно горене превозното средство заедно и имат функцията на спирачна енергия възстановяване. В сравнение със средни хибридна система, съотношението на силата на батерията на двигателя е по-голям в две централи, които управляват превозното средство, и съотношението на мощността на двигателя с вътрешно горене е по-малък. Тази хибридна система може да постигне 30 % - 40 % икономия на гориво.

Трето светлина смесване. Известен също като "Старт-Стоп смесване", в светлина хибридна система, Моторът се използва само като стартер/генератор за двигателя с вътрешно горене. Стартер/генератор система, която обикновено се използва сега се отнася до колан устройство стартера (наричани BSG) на стартера (обикновено 12V, също 24V) на конвенционалните вътрешно горене двигател. Мощност е само 3-6kW, който се използва за контрол на стартиране и спиране на двигателя. Ако превозното средство трябва да спре за кратко време в случай на червена светлина или задръстване, двигателят ще бъде изключено да откажете скоростта на празен ход, и когато превозното средство се стартира отново, той ще рестартира веднага. Двигателя, който намалява консумацията на гориво и емисии и се превръща в генератор, когато спирачките на колата, постигане на спирачна енергия възстановяване. BSG системата има проста структура и светлина тегло, има малка промяна на първоначалната структура на превозното средство и има ниска цена и може да се постигне ефект от 5 % - 10 % за икономия на горивото. Но в буквален смисъл, кола с лека хибридна система не е истински хибридна система защото неговият мотор не предоставя непрекъсната мощност за колата.

Четвърто смесени. Също известен като спомагателно устройство смесване, в сравнение със смесване на светлината, съотношението на батерията и моторни мощност се увеличава в двете източници на средни хибридна задвижваща система, и съотношението на мощността на двигателя с вътрешно горене е относително намалява. Обикновено, тези хибридни задвижващи системи използват интегрирани стартер мотор, посочени като ISG. Превозното средство все още се захранва от двигателя, и подпомага мотор е инсталиран между двигателя и трансмисията като спомагателен енергиен източник свързан към определителен член главен сила. Той се използва като електромотор, когато повече движеща сила се изисква по време на шофиране. Той се използва както за начинаещи, когато е необходимо да рестартирате двигателя, която е изключена. Той също така позволява възстановяване на частично енергия при забавяне и спирачни условия. По време на шофиране, двигателят работи с еднаква скорост, и енергията, генерирана от двигателя може да се регулира между шофиране търсенето на колелото и таксуване на генератора. Средно смесване система е прост, компактен и лек в теглото, което може да значително подобряване на икономията на гориво, намаляване на емисиите и постигане на икономия на гориво от 10 % - 15 %.

Хибрид устройство система наелектрически превозни средствае главно разделени в гореспоменатите видове, и всеки може да се отнася към него Накратко за справка.