Пет рискове за закупуване на пътнически електрически превозни средства

- Aug 25, 2018-

През последните пет години електромобилите с четири колела са имали експлозивен растеж. От една страна, те са донесли безпрецедентни възможности за развитие на индустрията и са направили изключителен принос за икономия на енергия и намаляване на емисиите на четириколесни електрически превозни средства. От друга страна, поради краткото време за разработка, индустриалният стандарт не е висок, и голям брой електрически автомобили извън търговската марка и електрически автомобили с четири колела, които не се занимават с марка, наводняват пазара, причинявайки пет големи рискове, които карат потребителите да купуват и използват електрически автомобили с четири колела.

Първият риск, ниският ценови риск.Някои предприятия слепи са преследвани с ниска себестойност, грубо производство, произвеждат електрически превозни средства, без научно откриване, има и голям брой рискове за безопасността.

Вторият риск е рискът от увеличаване на рекламата. Някои дилъри и производители, търсещи високи печалби, фалшиви реклами. Прехвърлени за 50 километра, истинската нова кола, пълна с електричество, ще работи 30 километра, един месец след само 10 километра, много потребители да отразяват реалността и пропагандата.

Третият риск, информационна асиметрия, измами потребителите. Производителят на части, дилърът или водачът купува персонал, използва потребителя, за да преследва психологията на базовата цена материална полза сляпо, нека потребителят плаща допълнително удължаване на гаранционния период.

Четвъртият риск е, че основната технология за конфигуриране не е до стандарт, което е лесно да причини пътнотранспортни произшествия. Моторът, контролерът, батерията и зарядното устройство са четирите основни части на електрическите автомобили, някои електрически автомобили извън марката. В производствения процес тези основни части могат да спестят време и да подобрят качеството. Когато потребителите ги купуват, те лесно ще причинят пътнотранспортни произшествия.

Петият риск, нито един продукт, нито един следпродажбен.Насега пазарът на електрически автомобили, нямат съответните формалности като сертификат за проверка на качеството, изглеждат проблем, потребителят може да си мисли, че е нещастен само.

Надяваме се, че всяко предприятие, което се занимава с производство на електрически автомобили, трябва да увеличи инвестициите в научни и технологични изследвания и разработки и да произвежда висококачествени и високотехнологични продукти, за да допринесе за пътуванията и безопасността на пътуванията на потребителите.