Фокус: Развитието на Green Energy Cars далеч надхвърля това на САЩ

- Aug 27, 2018-

Мнозина в автомобилната индустрия смятат, че Green Energy Cars ще спечелят значителна инерция през 2017 г., а не само в северноамериканския пазар.

На годишното автомобилно изложение в Детройт през януари изпълнителният директор на автомобилната индустрия заяви, че Китай и все по-строгите европейски регулации за емисиите, които оставят на световните производители на автомобили и потребителите малко възможности, различни от plug-in, са стимулирали бързо увеличаване на инвестициите.

"Електрификацията на автомобилите е необратима тенденция", казва Жак Ашънбоу, главен изпълнителен директор на Valeo, доставчик на автомобилни части. Валео, чиито продажби са се увеличили с 50% през последните пет години, се ангажира със Зелените енергийни автомобили, автомобили и автономни превозни средства.

В Европа по-екологичните автомобили имат достъп до все по-големи субсидии, данъчни облекчения и други обезщетения, докато автомобилите с вътрешно горене са изправени пред все по-големи препятствия, включително ограничения за шофиране и паркиране.

Китай също така агресивно популяризира Зелените енергийни автомобили, тъй като големите градове са изправени пред катастрофално замърсяване. Китайската политика на "морков и пръчка" включва десетки милиарди долари за финансиране на инвестиции и научноизследователска и развойна дейност и субсидии, както и регулаторни мерки за контрол на движението на вкаменелости гориво превозни средства в големите градове.

Но в Съединените щати бъдещият път на Green Energy Cars може да се сблъска с повече препятствия.

Регулаторите в Калифорния и няколко други държави поемат водеща роля в насърчаването на регулации на държавно равнище, които увеличават квотата за автомобили "Зелена Енергия" или "нулеви емисии".

Но броят на регистрираните в нас автомобилни регистрации падна през 2015 г., а пазарният дял на чистите Green Energy Cars падна до 0.37% през 2016 г., тъй като евтините цени на горивата доведоха до търсене на високоскоростни спортни автомобили и пикапи.

Избраният от нас президент Доналд тъмп обеща да намали екологичните и климатични разпоредби. Още преди администрацията на Обама официално да наложи цели за икономия на гориво през 2025 г. през януари, групите, които говорят за традиционните производители на автомобили, поискаха козметика да ги прегледа.

Освен това автопроизводителите поискаха козметика да въведат национални регламенти за регулиране на емисиите на парникови газове, които биха предизвикали правни предизвикателства пред квотите за електрически автомобили в Калифорния и други държави, които представляват отделни стандарти.

Ръководителите на автомобилната индустрия, присъстващи на автомобилното изложение в Детройт, не смятат, че слабият растеж на Green Energy Cars в САЩ ще облекчи натиска върху продажбите на електрически автомобили, тъй като Китай и Европа непрекъснато прокарват политики за разширяване на продажбите на електрически автомобили.

Именно поради тази причина Форд ще продължи да напредва с вече обявените си планове да похарчи 4.5 милиарда долара за автомобили с куплунзи до 2020 г., съобщиха по-рано през януари гореспоменатите полета на главния изпълнителен директор на Ford.

"Автомобилната индустрия се променя и инфраструктурата започва да се изгражда навсякъде, затова смятаме, че броят на електрифицираните автомобили ще надмине броя на автомобилите, задвижвани с бензин през следващите 15 години", коментира г-н Fields. Ford ще инвестира 700 млн. долара в Fort Lauderloch, Mich., за да произвежда сувенири, задвижвани от батерии, и други автомобили с куплунги.

Индустриалните ръководители казват, че се нуждаят от повече помощ от правителството, за да стимулират прехода към "Зелена енергия".

В Китай, Европа и Съединените щати производителите на автомобили призовават за по-голямо финансиране на инфраструктурата, което да се използва за изграждане на обществени мрежи за таксуване на електрически автомобили.

Производителите на електрически автомобили в Съединените щати призовават правителството да продължи да предлага 7,500 щатски долара за федерални данъчни облекчения за потребители, които купуват чисто зелени енергийни автомобили. Дори ако тромпет планира да отстрани субсидията, ще отнеме известно време конгреса да предприеме действия.

"Няма съмнение, че светът се движи към електрификация", каза Мери Никълс, президент на CaliforniaAir Resources Board, извън шоуто. Тя отбеляза, че всички производители на автомобили в момента инвестират в електрически модели за всички продуктови линии. спорът е "" времето, а не насочването. ""

Китайският пазар на електрически автомобили хвърли сянка върху автомобилното шоу в Детройт и в съда, като се прецени от plug-in хибридите и зелените енергийни автомобили, показани от автомобилистите в шоуто, може да е трудно да се навреди на американския пазар в бъдеще.

IHS Automotive прогнозира, че доставките на куплунги в Китай ще достигнат 1м до 2019 г., четири години пред нас. Продажбите на автомобили в Китай са скочили четири пъти през 2015 г., с 55% миналата година, до 348 000 автомобила, при 138 000 автомобила ,

"Бъдещето на Green Energy Cars е в Китай, а не в Съединените щати", каза Джерард Дитоберт, ръководител на отдела за разработка на нискоразходни plug-in renault-nissan. Най-голямата разлика между двете страни е, че Китай трябва да акт.