Чуждестранни медии: Street Legal Electric Golf Carts Производител предизвиква статута на световните традиционни автомобилни гиганти

- Aug 24, 2018-

Чуждестранните медии заявиха, че ръстът на Street Legal Electric Electric Golf Carts не само предвещава голяма технологична революция, но също така означава, че статутът на традиционните автомобилни гиганти ще бъде оспорен от нововъзникващите производители на коли в Street Legal Electric Electric Golf Carts .


Според списание "lianhe zaobao" в Сингапур на 7 март, американската компания AFP съобщи за неназован старши европейски производители на автомобили, заяви, че 2015 автомобилни компании скандали за откриване на дизелови емисии несъзнателно насърчават прехода от традиционните двигатели с вътрешно горене към електрически двигатели, изоставяне "от Китай.


Докладите заявиха, че автомобилното изложение в Женева, проведено на 8 август, позволи на хората да видят колко силна е вълната на електрическите автомобили.


Преходът ще застраши предимствата на традиционните автомобилни гиганти, се казва в доклада.

За да се подобри ефективността на двигателите с вътрешно горене и да се спазват все по-строгите правила за борба със замърсяването, традиционните производители на автомобили са инвестирали милиарди долари в научноизследователска и развойна дейност.

Експертите казват, че това е почти непреодолима бариера за навлизане на нови участници.


"Електрическият задвижващ механизъм очевидно е много по-лесен за работа", казва Питър Костър, автомобилен експерт в Roland Berger, консултант.

Китай е най-добрият индикатор за отварянето на пазара.


Съобщава се, че пазарът на електрически автомобили Roland berger в момента наброява общо 30 нови компании, включително Geely и Volvo, които съвместно организират технологичните гиганти "g" (Lynk & Co) като инжектиране на Wei to car (NIO) както и "китайският мускус" ли Xiang основава "автомобил и дом" и предприятието, е новият производител на електрически автомобили в Китай.


Според Jato Dynamics, най-голямата американска електрическа кола и слънчева компания, Tesla (tsla), започна да произвежда електрическите автомобили само преди десетилетие и сега продава 75 000, почти същите като реноат-нисанския съюз.

Но най-добрият продавач на електрически автомобили е серията на автомобилната индустрия в Пекин с 78 000 бройки.


Повечето от първите 10 бяха китайски производители, се казва в доклада, като единственият традиционен производител на автомобили, Chevrolet, притежаван от генералните двигатели на САЩ и от всички автомобилни производители в Германия, отсъства.


Електромобилите в момента държат само 1% от пазара, но се очаква да нараснат с 50% и скоро ще станат важна част от пазара.

Г-н Роланд Бергер прогнозира, че до 2025 г. електрическите автомобили ще представляват 17% от продажбите в Китай - най-големият пазар на автомобили в света.