Четири големи причини да ви кажа: октомври ще започне в най-евтиния електрически автомобил продажбите на Китай!

- Aug 27, 2018-

Тези няколко дни съвсем слушат

Тези няколко дни общо слушане на най-евтините електрически автомобил Китай мениджър предприятие пета голяма събитие се оплакват, наскоро на пазара е слаб вижте дъното, дилърът не доставя стоки сега!

Всъщност това също не може да обвинява търговеца, защото те също не искат! Правителството след правителствена вълна след вълната, много местни дилъри са затворени!

На първо място, след въвеждането на новия национален стандарт, превозните средства на надлез са били забранени, а Пекин понесе най-голямата забрана, по-малко от седмица, целият Пекин евтин електрически автомобил Китай магазин се обърна, митниците, дори taobao, Jingdong тези платформи за електронна търговия не са спестени! Следват десетки градове в цялата страна, колоездене, продажба на кола, директно доведе до желание да купуват не купуват, искат да продават не могат да продават!

На второ място, не беше лесно да се очаква сертификацията 3C на новия национален стандартен модел да започне. Големият огън в Шанхай изгори "инспекцията по контрол на пожарите", която първоначално беше само рутинна проверка на нестандартни зарядни устройства, батерии от Шанцхай и т.н. от страна на индустрията и качествен надзор.

Цялата индустрия в периода от тридесетте месеца на върха на три месеца беше уплашена от ED, провал!

Но според голямата прогноза за събитията през тази година реалният сезон може да бъде през октомври! Има четири причини:

1. Върховният сезон няма да отсъства, но със закъснение. Тъй като трите месеца от 789 г. са известни като пиковия сезон за продажбите на електрически автомобили, това означава, че в този етап има голямо търсене. Тази година, обаче, поради причините за индустриалните и търговските отдели и отделите за управление на трафика, тази част от търсенето беше потушена, но не беше убита.

2. Първата партида за сертифициране на електрически велосипеди 3C е приключила и автомобилите могат да се продават. Сега най-големият проблем с терминала е, че няма кола, която да продава. Дори и новите национални стандартни модели, които отговарят на изискванията на страната се страхуват да бъдат продадени, защото няма 3C products.But до октомври, това приложение 3C предприятие основно завърши, моделът, който получава 3C сертифициране може да влезе терминал продажба бързо, не е нужно тревожете индустрията и търговията, отдел за контрол на качеството, за да проверите водомер!

3. През октомври документите за управление на dianmo се очаква да бъдат ясни, а дилърите вече няма да чакат и ще видят. Докато много компании вече популяризират собствените си пълномощия, дори местните власти, да не говорим за дилърите, чакат да видят какво е състоянието на държавата В дългосрочен план страната няма да бъде универсален, но ще издаде съответните стандартни документи за стандартизирано управление. На 13 септември миналата година министерството на промишлеността и информационните технологии публикува проекта за коментар на dianzhong международен стандарт.Вярваш да пристигне през октомври, дилърът може да отиде на продажба на електрически двигател продукт, който е квалифицирано предприятие смело!

4. Производителите се стремят да теглят средства и да отделят вода в големи количества. В края на октомври, след като всички политики са ясни, производителят, който е готов да излезе от инвентара, е подреден, дилърът ще въведе в истински "пазарен купувач". промоцията на продажбите също може да се повиши един след друг, потребителят е, за да се възползват от вече проверени нещо, което надвишава марка колата забрави!

Следователно, независимо от предприятието или търговеца, постоянството е победа, трябва да се задържи!