През 2030 г. EV Electric Vehicle ще представлява над 20% от пътното разстояние на споделените автомобили

- Aug 28, 2018-

Пекин, 15 август (времето в Пекин) - въпреки че само 2% от всички автомобили през 2018 г. са електрически, приемането на EV Electric Vehicle (EV) от потребителите остава разочароващо, но правителствата все повече осъзнават предимствата на EV Electric Vehicle по отношение на устойчивостта, намаляването на замърсяването на околната среда и подобряването на качеството на атмосферния въздух, в съответствие с корпоративния бизнес.

Според нов доклад на ABI Research - консултантска агенция за прогнозиране на пазара, която предоставя стратегически насоки за промяна, широко разпространеното изграждане на градски зони с ниски емисии, първоначално насочени към забрана на стари дизелови автомобили, в крайна сметка ще бъдат модернизирани до нулеви емисионни зони в градските центрове и се ограничава до EV Electric Vehicle.

Доминик Бонте, вицепрезидент на терминалните пазари в ABI Research, заяви: "Въпреки това групата, която приема EV Electric Vehicle, все повече ще се премести от собствеността на потребителския автомобил в" Споделен градски транспорт ", първоначално споделяне на обикновени автомобили, а по-късно и дългосрочно споделяне на EV Електрически автомобил.

Калифорния подготвя законопроект, който ще увеличи броя на километрите, движени от "Електрически автомобили с общо предназначение" с 20% до 2023 г. до 50% до 2026 г.

Междувременно EV Шампионите на Uber планират активно да популяризират споделянето на електрическите автомобили, като предлагат обучение на партньори на шофьори, подкрепа и парични награди.

Високата степен на усвояване и много по-високата степен на използване на EV Electric Vehicle в автомобилните паркове ще доведат до глобален дял на електрическите превозни средства, задвижвани от повече от 20% до 2030 г. "

Друг очевиден пример за това е компаниите от "тласък на автомобили" да пуснат свой собствен EV Electric Vehicle.

В допълнение към добре познатите електрически автомобили на Tesla и листата на nissan, porsche представи модела на Mission E, модел Taycan.

Jaguar пуска i-pace, Audi пуска e-tron, Mercedes-Benz пуска EQ електрическа концептуална кола;

Vw също така планира да продава електрически хечбекчета в Европа от 2019 г. и електрически кросоувъри в нас година по-късно.

С влизането и популяризирането на много автомобилни предприятия EV Electric Vehicle стават все по-популярни.

ABI посочва, че това пренасочване към услугите за електрически превозни средства има важни последици за станциите за таксуване и инфраструктурните инфраструктурни изисквания.

От гледна точка на рентабилността и опита на клиентите, непрекъснатите оперативни и налични бизнес нужди ще доведат до търсене на бързо зареждане на DC и бъдеща прецизна мрежа от безжични обществени зарядни станции.

С нарастването на навлизането на пазара, усъвършенстваните софтуерни решения за реагиране на търсенето и балансиране на натоварването, управлението на таксите за управление и системите за превозни средства до мрежата, широкото приемане на микросхеми и по-всеобхватен кръстосан вертикален подход ще трябва да поемат част от натоварването на обществената мрежа.

Управление на енергията.

ABI вярва, че продавачите, активни в това пространство, включват Hevo Power, eMotorWerks, Greenlots, Nuvve, Jedlix, MOEV и FleetCarma, които наскоро бяха придобити от Geotab.

В крайна сметка революцията в областта на електрификацията на транспорта ще изисква фундаментално преразглеждане на самата мрежа, за да се обхванат разпределени и децентрализирани модели на потребление на енергия от възобновяеми източници и производство на електроенергия в градската среда.

И накрая, електрификацията на трафика в интелигентните градове ще включва различни видове транспорт, включително EV Electric Vehicle, електрически двуколесни превозни средства (велосипеди, скутери и мотоциклети), автобуси, кораби и бъдещи пилоти.

Очевидно е, че доминирането на мобилността, базирано на автомобили, е неустойчиво, казва ABI.

Убер наскоро инвестира в и си партнира с Лайм за разработването на електрически скутери, както и стратегията на Лифт за интегриране на споделянето на велосипеди и скутери, което предполага, че градският трафик ще бъде преоформен отново.

Констатациите идват от интелигентния град на ABI Research и доклада за електрификацията на транспорта.

Докладът е част от интелигентния град на компанията и умната научно-изследователска услуга, която включва изследвания, данни и изпълнителни прогнози.