нискоскоростен автомобил за стар човек

- Aug 23, 2018-

Старият скутер също е известен като старата електрическа кола. Старият скутер е разделен на два вида триколесни и четириколесни. При проектирането производителят не просто прилага конфигурацията на оригиналния двуколесен електрически велосипед към стария скутер. Вместо това трябва да конфигурира отделно мотора и управлението на скутера. Устройство.

От гледна точка на функцията, той също се различава от двуколесния електрически велосипед и е необходимо да се съсредоточи върху удобството и безопасността на възрастните хора.


По-старите автомобили, известни също като стари електрически коли, стари скутери, велосипеди за стари хора, са стари хора, които пътуват на открито.

Стар скутер

Идеалното превозно средство за транспортиране. Неговата ефективност е относително стабилна, скоростта е бавна, използването на електроенергия не се нуждае от зареждане с гориво, така че се нарича екологично стари коли, старите електрически автомобили използват много енергия, главно оловно-кисели батерии (включително оловно- батерии с никел-метал хидридни батерии, никел-кадмиеви батерии, никел-железни батерии, литиево-йонни батерии (често наричани литиеви батерии), горивни клетки и т.н. Батерията директно преобразува химическата енергия в електрическа енергия в електрохимичен начин. Той не преминава през процеса на топлинните двигатели, така че не е ограничен от цикъла Carnot, а ефективността на преобразуване на енергията е висока (40-60%); почти не се генерират емисии на NOx и SOx.

В момента има всички видове т.нар. "Стари скутери", които продават куче месо на пазара. Това не само обърква старите приятели, но и носи големи рискове за сигурността на хората в напреднала възраст и на хората с увреждания. Местните власти са всички, за да бъдат забранени тези "стари скутери" да шофират по пътищата.

Строго погледнато, реалните стари електрически скутери продукти трябва да се развиват от оригиналните електрически инвалидни колички, спадащи към медицинското оборудване. Дизайнът на продуктите е по-подходящ за навиците при шофиране на възрастните хора и хората с увреждания. Освен това, приложимата популация се е разширила от групата с увреждания на оригиналната електрическа инвалидна количка на възрастните хора с неудобни крака и крака. Проектирането и производството на продуктите се основават на националните стандарти за електрически велосипеди и националните стандарти за електрически инвалидни колички. При някои показатели на параметрите те са дори по-строги от горните два национални стандарта. Скоростта е проектирана да бъде в рамките на 10 km / h. Височината е 8 см, а спирачното разстояние е в рамките на 0.5 м. Тя е по-добра от оригиналната електрическа инвалидна количка във всички аспекти. Това е еволюционно обновяване на електрическата инвалидна количка. Тя може да отговори на нуждите на възрастните пътници и да предостави по-изчерпателна информация. Сигурност.