Нано-течната батерия намалява времето за зареждане на електрическите автомобили до няколко секунди

- Aug 29, 2018-

Таксуването е важна част от EV опит.

Понастоящем отнема по-дълго време за зареждане на EV батерия, отколкото за зареждане с гориво на стандартна кола с газ.

Необходимо е спешно да се постигне напредък в технологията за захранване на батериите, за да се намали времето за зареждане (и да се увеличи скоростта на приемане на EV).


Шотландските химици от университета в Глазгоу разбират трудностите на електрическите батерии и са разработили най-модерното решение на проблема с бавното зареждане.

Използвайки плътни течни съставки, учените успяват да намалят времето за зареждане на EV до няколко секунди (средното време за зареждане, използвайки стандартна батерия EV, е между 30 минути и 3 часа).


Модел на потока клетки


Проектът и механизмът на мобилните батерии са официално документирани в проучване, публикувано в природата, финансирано от университета в Глазгоу, Европейския съвет за научни изследвания и научноизследователския съвет по инженерство и физически науки.

Революционните клетки използват гъста течност от наномолекули за ефективно съхраняване на водород или електричество.


Течността може да произведе необходимата енергия бързо и при поискване.

Водачът трябва да замени течността по време на зареждането.

Процесът изисква от индивида първо да свърже дюзата с EV и да извлече използвания материал.

След това втората дюза захранва автомобила със свежа нано течност.


Батериите с течен поток предлагат други предимства на собствениците на електрически автомобили.

Енергийният капацитет на батерията с течно гориво се увеличи десетократно.

В допълнение, използваните вещества са рециклируеми, което позволява на учените да обработват и повторно използват течности за други приложения, свързани с батериите.


Професор Льорой (Лий) Кронин заяви пред университета в Глазгоу новините: "За да се направи бъдещата възобновяема енергия ефективна система за съхранение на енергия с висока мощност и гъвкавост, трябва да се премахнат върховете и ниските количества енергия"


"Освен това много висока енергийна плътност на нашия материал може да увеличи гамата от електрически превозни средства и също така да увеличи гъвкавостта на системите за съхранение на енергия, за да запази светлините при върхово търсене." "


Разширение и наличност


Докато нова технология на батериите е много обещаваща, електрическите превозни средства може да отнеме известно време, за да преминат към батерии, базирани на течност.

Необходими са изчерпателни тестове, за да се гарантира, че сместа е стабилна и безопасна за дългосрочна употреба.

Освен това, авторите на проучването признават, че мащабирането на такива батерии може да бъде предизвикателство.


Интересното е, че тези единици също могат да се удвоят като решения за съхранение на енергия за жилищни сгради.

Ако бъде прието от електромобилната индустрия, проф Кронин прогнозира, че електрическите автомобили с течно акумулаторно захранване и бензиностанциите могат да съществуват съвместно на обществени пътища.


"" Виждам ситуация, при която можете да слагате бензин и течни батерии заедно за известно време ", каза проф Кронин.


Други начини за подобряване на различните аспекти на работата на батерията с ЕV изискват дълбоко разбиране на естественото поведение на литий и замяната на течности в ЕТ батерии с твърди проводници.


Изследователи от технологичния институт в Мичиган установяват, че методът е сравнително безопасен в сравнение с настоящите ЕТ батерии, тъй като устройствата са много устойчиви на огън и изгаряне.