Препоръка за мини чисто електрически превозни средства, Low Speed EV- анализ на продажбите на основните модели

- Aug 27, 2018-

През 2016 г. лозунгът на Oppo се разпростира в цялата страна. Простият и прост слоган за "зареждане за 5 минути, говорете за 2 часа" има малко литературен вкус и не предизвиква мисли.

Същата история се случи на пазара на чисти електрически автомобили. Когато клиентите използват електрическите превозни средства, най-голямата болезнена точка е безпокойството, свързано с непрекъснатото шофиране. В днешно време решенията за тази болезнена точка включват главно следните технически подходи:

В плана за 2020 г., освободен от много производители на батерии, енергийната плътност на батерията се очаква да достигне 300Wh / kg. През 2018 г. националният праг за енергийната плътност на батерията е 105Wh / kg. Само когато достигне 120Wh / kg, коефициентът на субсидия може да достигне 1. Ако след две години енергийната плътност на батерията може да доведе до пробив, тогава същото качество на батерията може да се удвои;

2. Подобрете времето за бързо зареждане. Ако "зареждането за 5 минути и работи за 100 км" може да бъде комерсиализирано в голям мащаб, то може значително да намали притесненията на клиентите по отношение на разстоянието;

3. Оптимизирайте технологията за смяна на мощността. Ние не се зареждат батерията, ние сме само батерията.Производството процес на шаси? Оптимизация на електрически променя процеса.Насега nextev е направил много търговски опити в това отношение.

4. Пробив в технологията за зареждане с безжична индукция. Представете си, че ако в бъдеще паркирането на всички има функция за безжична индукция, пътят има и специална лента за безжична индукция, а самата Low Speed EV има функция за безжично зареждане, като връзката може основно да осъществи безжично зареждане, тази технология не е нова, iphone8 първата реализирана търговска употреба. Смята се, че бъдещето на електрическите превозни средства със сигурност ще бъде комерсиализирано.Следва нов режим на отдаване под наем, предвиден от EVCARD, който ще да бъдат пуснати в експлоатация в бъдеще, сред които автоматичното безжично зареждане е много важно техническо направление.

Зареждането на едно и също време, мрежовото оформление, също направи много подобрение, следното е малка състав по силата на таксите алианс обяви броя на обществените такси за натоварване, както и продажбите на чисто електрически превозни средства през 2016-2017 г., да се направи статистически анализ на дигиталната карта отляво, от името на едно таксуване, съответстващо на броя на нискоскоростни ЕП, две нискоскоростни ЕП големи провинции, Хенан и Шандонг, оформлението на публичната купчинка за зареждане са добри.

След като се говори за толкова много теми, свързани с таксуването, бихме искали да интерпретираме и анализираме обема на продажбите на микро електрически автомобили на пазара в момента. През първата половина на 2018 г. микро чистите електрически автомобили с натрупани продажби над 10 000 са баик Серия EC, jianghuai iEV6E, jiangling E200, zhidou D2 и chery малка мравка eQ1.Текстът на специфични продажби тълкуване е, както следва:

Ако погледнете данните за продажбите на бързо таксуване на терминала, може да се запитате защо бавното зареждане има толкова много продажби. Малкият редактор анализира конкретните местонахождения на тези бавни зареждащи версии и установи, че Шандонг и Хенан са двете провинции, където все още има необходимостта от модернизиране и закупуване на нискоскоростни възрастни автомобили. Тези клиенти определено са чувствителни към цените клиенти, а предимствата на разходите за бавни зареждания ще бъдат увеличени в тези региони.

От данните за разпространението на продажбите на града по-горе може да се види, че относително просто правило е, че колкото по-нисък е делът на продажбите на първия град, толкова по-голям е делът на продажбите на частните клиенти на този модел и по-популярен е. Концентрираните продажби на автомобили за недвижими имоти в градовете също са безпомощен отговор на политиката на субсидиране.

Baic EC серия

През първата половина на годината са продадени 4038 бройки, сред които градът номер едно е бил Тянджин, което представлява 13%. През май продажбите достигнаха връх от 23780 единици. Версията с ниско напрежение поддържа бавно зареждане, докато версията с високо напрежение може да поддържа бързо зареждане. Продажбите на терминала са основно 55 отворени. От гледна точка на ценообразуването клиентът смята, че стойността на бързото и бавното зареждане е около 7000 юана.

Предвид ограничения диапазон на шофиране и бавна версия на конкурентоспособността, през втората половина на годината, Пекин ще бъде включен в списъка ec2, научил от министерството на данните, хибридната енергийна плътност на батериите е 143,92 Wh / kg, коефициентът на субсидиите може да бъде 1.1 километра на изминатото разстояние от NEDC от 270 километра, мотивация, ec2 ще носи синхронен двигател с постоянен магнит, максимална мощност до 45 кВт, въртящ момент от 150 метра, на същото ниво също е скромен.

Jianghuai iEV6E

През първото полугодие общият обем на продажбите е 17 489, сред които 50% от градовете са weifang. Коефициентът на продажбите на версиите с висок и нисък натиск и цените на терминалните устройства са показани както следва, сред които бавна тарифна версия на терминалните продажби близо 70%.

Като се има предвид ограниченият пазарен потенциал на бавната версия за таксуване, jianghuai iEV6E е изброен последователно в усъвършенстваната версия и спортната версия. Сред тях, модерната версия на Jianghuai iEV6E е оборудвана със синхронен двигател с постоянен магнит с максимална мощност 50kW, максимален въртящ момент от 200Nm и максимална скорост от 102km / h. Устройството за съхранение на енергия е оборудвано с литиево-фосфатна батерия с капацитет 29,2 kWh и енергийна плътност на батерията от 121.08Wh / kg. Новото превозно средство е с маса 1175кг, обхват от 255км и максимален обхват от 310км.- 80% бързо време за зареждане е 1 час, а бавното време на зареждане е 11,5 часа.

Максималната мощност на спортния модел jianghuai iEV6E е 50kW, максималният въртящ момент е 215Nm, а максималната скорост е 102km / h. Устройството за съхранение на енергия е оборудвано с литиева батерия с мощност 41.5kWh и енергийна плътност на батериите 144.96 Wh / kg. Новото превозно средство е с маса 1320 кг, обхват от 310 километра и максимален обхват от 390 км., 80-80% бързо зареждане е 1 час, бавно време за зареждане е 8 часа.

Jiangling E200

През първата половина на годината са продадени 11 930 броя, сред които градът с номер едно е 56% в нанчанг, а продажбите достигат връх от 5 740 през май. Този модел поддържа само бавната тарифа. Според официалната информация на jiangling , jiangling E200N ще бъде пусната на пазара на 25-то число на този месец, с подобрената конфигурация и субсидираната цена, започвайки от 59,300. Очаква се новата кола да има два модела, а именно моден модел и луксозен модел.

По отношение на мощността, новата кола е оборудвана със синхронен двигател с постоянен магнит с максимална мощност от 54 конски сили (40 kw) и максимален въртящ момент от 150 nm. Следва да се отбележи, че модифицираният модел все още не поддържа бързо зареждане. Не знам каква е причината за jiangling да извърши точно версията за бавно зареждане.

Chery eQ1 малка мравка

Общият обем на продажбите през първото полугодие е 10 670, сред които jining е първият по отношение на обема на продажбите: 16%, а обемът на продажбите достига върха от 5 740 през май. Версията за бързо зареждане се поддържа във всички конфигурации на този модел . Тази година малките мравки също са включени в малките мравки 300 и 400, от които цената на предварителните продажби е 658-718 хиляди след субсидиите за малки мравки.

Електрическо кафе EV10 Pro300

Тук бихме искали да се съсредоточим върху новата производствена сила на първата половина от продажбите. EV10 е мини чист електрически модел, изграден съвместно от електрическата компания и югоизточния автомобил, с общ обем на продажбите от 1 950 през първото полугодие , Тази цифра за продажбите може да не е незначителна за традиционните нови производители на енергия, но е добра продажна производителност за нововъзникващата мощност на автомобилната индустрия. През първата половина на годината всички EV10 се продават като версия с ниска батерия, но всички се поддържат бързо зареждане от 0-80%, което отнема 48 минути. Очаква се, че до края на август, Low Speed EV ще бъде пуснат с версията си с висока издръжливост. Диагностичният диапазон на NEDC е 255 км. Смята се, че времето за бързо зареждане ще бъде 0-80%, което отнема само 40 минути. EV10 Pro 300 е предварително продаден в Шанхай.

Тъй като технологията на бързо зареждане става все по-зряла, цената на бързото зареждане ще бъде значително намалена. По това време, на пазара ще се продават все повече и повече бързи тарифи. След масовото комерсиализиране на "зареждане за пет минути, движещи се на 100 километра", електрическите автомобили ще станат популярни в голям мащаб.