Настоящата ситуация на евтини 4 седалки електрически автомобил преди националния стандарт е въведена

- Aug 28, 2018-

Споменаване на нискоскоростен електрически автомобил, повечето хора са може би първият път мисля за "ходене", "churn", "убиец на пътя" и други негативни думи, обаче, този клас почти не е признат от семейството модели автомобили, през годините е в 3, 4 на невъобразим скорост линия градска експанзия, "просто трябва да" се превърне в истински пазар.

Четене на кола, нискоскоростен електрически автомобил, нискоскоростен национален стандарт

Според статистиката на асоциацията на автомобилната индустрия в Шандонг, Шандонг произвежда 756 000 нискоскоростни евтини 4 седалки електрически автомобили общо през 2017 г. От 2009 г. до 2017 г., Шандонг е произвел 219 600 нискоскоростни евтини 4 седалки електрически автомобили в национален мащаб.

От януари до юни 2018 г. в Шандонг се произвеждат общо 32,72 милиона евтини евтини евтини 4 седалки електрически автомобили, които нарастват с 30,52% годишно.

През първите шест месеца на 2018 г. обемът на продажбите на нови енергийни превозни средства в Китай е бил не повече от 350 000, включително субсидии и лицензионни ограничения.

На пазара на нискоскоростни автомобили производството на провинция Шандонг е сравнимо с това на националните продажби на нови енергийни превозни средства, а размерът на пазара е шокиращ.

Друга реалност за евтината евтина 4-местна електрическа кола е, че през последните пет години са имали 830 000 злополуки, включващи евтина евтина 4-местна електрическа кола в цялата страна, което е довело до 18 000 смъртни случая и 186 000 наранявания. Броят на произшествията и смъртните случаи, причинени от евтин евтин евтин 4 седан електрически автомобил се увеличава всяка година, като средният годишен ръст е съответно 23,3% и 30,9%.

От една страна, нараства огромното търсене на пазара, а от друга страна е истински трафик "рак", тъй като управлението на нискоскоростните електрически автомобили е предстоящо.

Всъщност много местни власти са въвели ефективно управление на евтина евтина евтина 4-местна електрическа кола, а националният стандарт на евтин евтин 4 седан електрически автомобил ще бъде обявен в края на октомври 2018 година.

Стартирането на новия национален стандарт ще окаже огромно въздействие върху пазара на нискоскоростни електрически автомобили и съответните производствени предприятия. В навечерието на "качествената промяна" на нискоскоростната евтина 4-местна електрическа кола, geshi автомобил влезе в четене на автомобил, за да разбере по-нататъшното състояние на нискоскоростната евтина 4-местна електрическа кола.

Четене на кола, нискоскоростен електрически автомобил, нискоскоростен национален стандарт

Малки производители на електрически автомобили, тъй като най-големите продажби на автомобили в света са били 150000 бройки през 2016 г., 2017 продажби на повече от 210000 автомобила, в продължение на две последователни години, за да станат местните електрически автомобили с ниска скорост и други продажби шампион. shaanxi Qin Xing автомобил сътрудничество., и да инвестират 20 милиарда юана за изграждане на четене Qin Xing нови енергийни автомобилни производствени бази, към от ниска скорост на високоскоростен електрически велосипед е важен един annulus.

Национален стандарт преди въвеждането на евтина евтина 4-местна електрическа кола

Впечатлението за евтина евтина евтина 4 седалка електрическа кола е "хаос" дума, която се отразява главно в два аспекта: един е проблемът с качеството на продукта на евтин евтин евтин 4 седалков електрически автомобил, а другият е крайната липса на нискоскоростни евтини 4-местно регулиране на управлението на автомобилния трафик.

Не може да се отрече, сегашната нискоскоростна електрическа кола е истинско добро, лошото е смесено, а не няколко производители са грубо изградени, отговарят, че "колата е равна на диван за добавяне на 4 колела", шега игра, и нискоскоростен електрически автомобил, че е изложена на 315 международни потребителски права ден вечер парти е незадължително сложен феномен също е реално съществуване.

През последните две години обаче пазарът на нискоскоростни автомобили се е развил сам по себе си, а някои предприятия с недостатъчно качество са елиминирани от пазара, докато електрическите коли с ниска скорост, произвеждани от официални предприятия, нямат проблеми в качеството на продуктите.

Като четене на автомобила като пример, четирите основни процеса на щамповане, заваряване, покритие и окончателно сглобяване са завършени. Няма съществена разлика между тях и традиционните предприятия за производство на автомобили. Ако дефектите се коригират, сравнително простата конфигурация може да доведе до по-сложни работни станции от традиционните автомобилни предприятия.

Струва си да се отбележи, че поради ниската кинетична енергия на нискоскоростното електрическо превозно средство, инцидентът е много по-малък.

Истинската причина за висок процент на пътнотранспортни произшествия е управлението на трафика на евтина евтина 4-местна електрическа кола.

Понастоящем основната движеща сила на превозните средства с ниска скорост е хората на средна възраст и възрастните хора на възраст между 40 и 50 години, а голяма част от водачите нямат шофьорска книжка и дори липса на информация за движението, което причинява големи проблеми на градските трафик.

Националният стандарт за нискоскоростно електрическо превозно средство обаче има за цел да подобри качеството на продукта и управлението на пътното платно на електрически автомобили с ниска скорост.

Струва си да се отбележи, че въпреки че националният стандарт за нискоскоростни превозни средства предстои да бъде издаден, за да се гарантира безопасността на движението, много области са въвели строга регулация на нискоскоростната евтина 4-местна електрическа кола предварително, дори достигайки " забранено "ниво.

На 1 юли 2018 г. общинското бюро на индустрията и търговията в Пекин предприе специални действия за ограничаване на незаконните продажби на евтина 4-местна електрическа кола, забрана на продажбата на незаконни триколесни и четириколесни превозни средства и забрана на възрастните автомобили.

Оттогава Хенан, Хъбей, Шандонг и други места са продължили и са започнали работа по напълно затворени моторни превозни средства с три (четири) колела.

Как предстоящите национални стандарти за нискоскоростна евтина 4-местна електрическа кола ще засегнат индустрията?

Някои твърди мерки на местните власти ограничиха до известна степен развитието на евтина евтина 4-местна електрическа кола, което кара хората да се замислят дали въвеждането на стандартни политики за евтина евтина 4-местна електрическа кола ще насърчи или удари нискоскоростната евтина 4-местна електрическа автомобилна индустрия и какво въздействие ще има върху съществуващите предприятия за изграждането на автомобили.

Четенето каза, че въвеждането на национални стандарти за ниска скорост за индустрията определено е положително, но това не е ясно.

Тъй като избухването на пазара на нискоскоростни автомобили е спонтанно поведение, действителното пазарно търсене, което правителството иска да направи, е норми, насоки, а не удушаване.

Разбира се, регулирането на индустрията също е задължение да бъде процес, който е сигурен, че някои предприятия ще бъдат елиминирани, специфичната политика ще бъде издадена, преди да се съди.

Ако не съществуват твърде много ограничения по отношение на политиката, регулирането на нискоскоростната индустрия за електрически автомобили наистина ще доведе до златния период на бързо развитие. Изчислено е, че електрическите автомобили с ниска скорост ще имат мащаб от 5-6 милиона до 2020 г.

Всъщност, съответните отдели вече са решили три политики "една партида", а именно надстройване на една партида, стандартизиране на една партида и постепенно премахване на една партида.

Тъй като много експерти се съгласиха, че правителството е готово да даде юридическа идентичност на нискоскоростни електрически автомобили, не е "един размер за всички", е по-скоро за техническите стандарти и изисквания и новите енергийни превозни средства са разделени, за да нарисуват линия под, област и по пътя, е ограничен под формата на закони и подзаконови нормативни актове, за да се определят добри граници и да се даде на ръководството на местната власт трябва да бъде разрешено.

Може да се предвиди, че бъдещата евтина евтина евтина 4-местна електрическа кола ще бъде стандартизирана и стандартизирана, а качеството на продукта ще бъде по-близо до високоскоростните автомобили.

Освен това, с развитието на нискоскоростни превозни средства нагоре и намаляването на цената на пътническите автомобили от клас A00 неизбежно има припокриващо се пазарно пространство между двете, което е едновременно възможност и предизвикателство за предприятията за нискоскоростни автомобили.

В същото време, когато синият океан на пазара на нискоскоростни автомобили е достатъчно голям, тези традиционни автомобилни компании, които се борят във високоскоростното автомобилно поле, могат да изберат потъването на продукта, което ще окаже силен натиск върху съществуващите нискоскоростни автомобилни предприятия.

Накратко, въвеждането на национални стандарти за нискоскоростни превозни средства не само ще стандартизира нискоскоростната индустрия на превозните средства, но и ще ускори конкурентната модернизация на предприятията за нискоскоростни електрически превозни средства и на веригата за доставки. Предприятията, които са постигнали постижения по качество, мащаб, марка и канали, ще бъдат изправени пред риск от елиминиране.

Нискоскоростната автомобилна индустрия е на път да се промени, а световният автомобил ще продължи да следва.