Индустриалната индустрия с ниска скорост с 4 колела е поискала нов национален стандарт

- Aug 27, 2018-

В последните дни поредица от репресии в няколко града избута електрическия автомобил с ниска скорост (в тази статия четириколесно превозно средство, задвижвано изцяло от електрическа енергия и работещо при скорости по-малки от 70 км / ч час) отново в челните редици на общественото мнение.

На 11 юли градът на Джънджоу започна да прилага нови регламенти: всички електрически триколесни и четириколесни без лиценз или лиценз ще бъдат наказани според стандартите за моторни превозни средства. В същото време редица местни продавачи на електрически автомобили с ниска скорост се затварят магазини.

Петнадесет дни по-късно провинция Шандонг поема палката. На четвъртата среща на 13-ия постоянен комитет на Националния народен конгрес на провинция Шандонг беше обявено, че провинция Шандонг ще прилага цялостно политики за нискоскоростна електромобил с 4 колела, в съответствие със закона и да проучи и формулира някои управленски мерки в аспектите на ограниченията и забраните за пътуване. Впоследствие Шандонг Хезе, тайън и други градове съответно издадоха политиката за нискоскоростен контрол на електрическите превозни средства на ниво префектура.

Преместването от провинциите Хенан и Шандонг, които продават повече нискоскоростни 4-колесни електрически превозни средства, предизвика спортен дебат. Спортистите смятат, че новата политика ще спомогне за подобряване на условията на местния трафик в лицето на огромния натиск на ръководството. Скептиците казват, съвместима с всички политики, не е благоприятна за нормализирането на нискоскоростните 4-колесни електрически автомобили.

През октомври националният стандарт за четири колела за нискоскоростни 4-колесни електрически автомобили, който е одобрен за близо две години, ще бъде освободен, ако се следва първоначалният график на версиите, определен от националния комитет по стандартизация. В този критичен момент политиката промените в няколко града бяха интерпретирани от много практикуващи електрически превозни средства с ниска скорост като "промени в вятъра" и тревоги и съмнения, разпространени в предприятията за нискоскоростни електрически превозни средства.

"Нискоскоростната електрическа автомобилна индустрия е изминала дълъг път през последните години и вече не е заобиколен от лошо качество. Регулирането на нискоскоростен 4-колесен електрически автомобил на някои места може да бъде недоразумение за индустрията. В интервю, Шуксин, генерален мениджър на двигателите за четене, заяви: "Ние призоваваме за пускането на нов национален стандарт за нискоскоростен електромобил с четири колела и очакваме новия национален стандарт да осигури по-справедлива и подредена конкурентна среда за развитието на ниския бързо производство на електромобили. "

В електрически автомобил с бързи скорости може да се отървете от сивата идентичност

Електромобилът с ниска скорост с 4 колела се сблъска с много места за трудно контролируем контрол, зад зоната за управление на градския трафик на пряката кауза. Липсата на кандидатстване за регистрационни номера, лошото изпълнение на безопасността и липсата на застраховка, "трудното управление на нискоскоростни 4-колесни електрически превозни средства".

Понастоящем в провинция Шандонг има около 3 милиона електрически автомобила с ниска скорост с 4 колела, според данните, публикувани от провинциалните власти. През 2017 г. имаше 4 064 произшествия, включващи 4-колесни електрически автомобили с ниска скорост. Броят на смъртните случаи от трафик, свързани с електрическа количка с 4 колела с ниска скорост, съставлява 25,6% от всички смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия в провинция Шандонг, а броят на нараняванията е 33,1%, като все още има тенденция към повишаване.

Поради липсата на система за стандартизация и поддържащ надзор, качеството на продуктите е смесено, а разработването на нискоскоростни 4-колесни електрически превозни средства не успя да се отърве от неудобството на идентичността. Въпреки това, Автомобилът бързо се разраства в политическата пукнатина, защото отговаря на търсенето на пътувания от потребители от трети и четвърти до по-малки градове.

Вземете провинция Шандонг като пример. През 2017 г. Шандонг произведе общо 756 000 нискоскоростни 4 колела електрически превозни средства. От 2009 г. до 2017 г., Шандонг е произвел 219 600 нискоскоростни 4 колела електрически превозни средства в национален мащаб.

Бързото развитие на пазара е в ярък контраст с очевидното забавяне на политиката. Индустрията за нискоскоростни електрически автомобили се нарича "прекалено дълга и твърде голяма, така че има фатално заболяване". Някои анализатори смятат, че липсата на национални единни стандарти в тази област увеличи трудностите на местното управление и да стане консенсусът на индустрията да "освободи съответни стандарти и индустриални политики колкото е възможно по-скоро".

Според изследователския доклад за нискоскоростните 4-колесни електрически автомобили, публикуван неотдавна от Института за автомобилна промишленост и стратегическата технология на университета tsinghua, обемът на продажбите на електромобил с ниска скорост 4 колела в Китай се е увеличил значително през последните години. пазарът се развива бързо, като темпът на растеж далеч надхвърля този на чистата електромобил с 4 колела. По отношение на географското разпределение, тя се разпространява предимно в Шандонг, Хъбей, Хенан, Дзянсу и др. и четвърти по големина градове и градските и селските райони.

В доклада се смята, че бързото развитие на нискоскоростната индустрия за електромобили и силното търсене на пазара имат важно стратегическо значение за бъдещия градски транспорт, насърчаване на икономия на енергия и намаляване на емисиите и насърчаване на националното развитие на зелено. широко разнообразие от продукти, разстройство на трафика влошава бремето на града, разстройството на развитието и потенциалното замърсяване на околната среда са трите основни предизвикателства за развитието на нискоскоростната индустрия за електромобили. Следователно страната трябва напълно да признае и потвърди стойността на развитие на нискоскоростни 4 колела електрически превозни средства, възможно най-скоро да се установи единен стандарт.

Необезпечен за конкуренция на индустрията призовава за справедлива среда за спецификацията за управление на нискоскоростни електрически автомобили през 2015 г. Министерството на промишлеността и информационните технологии, Националната комисия за развитие и реформи, Министерството на науката и технологиите, Министерството на обществената сигурност, Министерството на транспорт до държавния съвет е докладвал за ниската скорост на управление на 4 колела електрически превозно средство на инструктаж ", предложи" надграждане на партида, стандартизиране на партида на елиминиране, партида "работна тренировка на мисълта.

На 28 октомври 2016 г. държавната администрация по стандартизация издаде третата партида национален план за преразглеждане на системата за 2016 г. Също така сред тях се нарежда нивото на технологиите за нискоскоростни електрически превозни средства, което се отнася и очаква от индустрията.

Техническите условия за четири колела за нискоскоростни 4 колела електрически превозни средства ще продължи 24 месеца, министерството на промишлеността и информационните технологии (Мит) отговаря за проекта, а проектантската единица е център за научни изследвания на автомобилни технологии в Китай и моторно превозно средство в Шанхай тест център, според обявлението.Новата оферта е насрочена за края на октомври.

За "новия национален стандарт" в момента има две общи идеи в индустрията. Второ, директно се посочва като пътнически автомобили. Различната ориентация на индустрията също така определя в голяма степен стандарта и мащаба на управлението.

Всъщност, нискоскоростната електрическа автомобилна индустрия е преминала няколко кръга на самоуправление и модернизация като начална дата на подхода на "новия национален стандарт". Докладва се, че обемът на продажбите на първите 5 нискоскоростни 4-колесни електрически превозни средства в провинция Шандонг надхвърли 70% от общия обем на продажбите на електромобил с ниска скорост 4 колела в провинция Шандонг.

Според Shuxin в миналото някои компании за нискоскоростни електрически автомобили са били късоглед. След издаването на "новия национален стандарт" всички компании ще се състезават на една и съща платформа, "която е по-благоприятна за здравословното развитие на индустрията". След официалното финализиране на "новия национален стандарт" спорният пазар на ниско- скорост 4-колело електрически превозно средство се очаква да видите задълбочено преразпределение, и ъпгрейд на стандартизацията ще се превърне в основна тенденция, според индустрия вътрешни лица.

Всъщност, с преобразуването и модернизирането на нискоскоростните 4-колесни електрически превозни средства, в сравнение с преди няколко години, предприятията за нискоскоростни електрически автомобили значително се подобриха по отношение на процеса на научноизследователска и развойна дейност и четири производствени процеси. компаниите с ниска скорост на електрическите превозни средства, които извършват договорни работи за високоскоростни електрически превозни средства. Това доказва, че за някои компании с ниска скорост на електрически превозни средства не е проблем да правят високоскоростен 4-колесен електрически автомобил, независимо дали са разработени или произведени. - каза един вътрешен човек.

"Ако нискоскоростната електрическа кола е класифицирана като лек автомобил, е от решаващо значение да се получи същото третиране като пътнически автомобил. Нека кажем, че имате нови енергийни кредити и ако сте на една и съща платформа, мисля, че има някакъв проблем. Би било несправедливо да ни посочим като леки пътнически автомобили без съответни стимули ", каза Шу ксин.