Използване на електрически превозни средства с ниска скорост

- Aug 25, 2018-

Производството на китайски нискоскоростни електрически автомобили току-що започна, основното производство в Шандонг, Хенан, Хъбей.

Повечето от тях са частни покупки, използвани за отдаване под наем, пътнически транспорт, лични автомобили и др. Скоростта е 40-60 км / ч.

Въпреки това, тъй като Китай няма същите стандарти за производство на нискоскоростни превозни средства като Европейския съюз и Съединените щати, съответните политики не са отпуснати, което прави развитието на нискоскоростни електрически автомобили в Китай бавно.

Повечето обикновени хора в Китай използват двуколесни и триколесни електрически превозни средства. Такова средство за транспортиране не само не покрива вятъра и дъждовете, но и излага водача на наранявания, което води до многобройни пътнотранспортни произшествия всяка година.

Повечето предприятия за производство на електрически автомобили с ниска скорост в страната ни в същото време не извършват четири пълни процеса на производство на автомобили (щамповане, заваряване, боядисване, монтаж), много предприятия с продукти без гаранция за качество, като видеонаблюдение 3.15 експозицията, по-ниските продукти на пазара постепенно изчезнаха, заменени от група от подобни работни групи "ден" има пълен набор от европейски нискоскоростни стандарти за производство на електрически автомобили и пълен авто-производствен процес на четири големи предприятия, предприятието да осигури продукти безопасни и надеждни, удобни и практични.

Скоростта на движение в повечето градски райони в Китай е ограничена под 70 км / ч.

При шофиране в градските райони ограничението на скоростта рядко достига 60 км / ч.

Резултатите от проучването показват, че средният дневен пробег на автомобилите във всичките три нива на градовете е не повече от 60 км, но е по-висок от 50 км.

В бъдеще средният дневен пробег на градовете от първо ниво може да бъде дори по-кратък, ако се вземат предвид различни фактори като броят на използваните в градовете автомобили и цената на превозните средства.

Тази част от ползвателя на автомобила или потенциалната част от автомобила се превръща в обществен транспорт, частта се превръща в четириколесни нискоскоростни електрически превозни средства .

За потребители, които не ползват автомобили, съществува необходимост от обновяване на техните автомобили.

Според непълна статистика понастоящем в Китай има повече от 500 милиона велосипеда, близо 80 милиона двуколесни мотоциклети и почти 60 милиона електрически велосипеда, с общо повече от 600 милиона от тях.

Всички тези потребители имат нужда да обновяват своите автомобили.

Тези потребители имат спешна нужда да подобрят условията за пътуване.

Но повечето потребители не могат да си позволят кола или това не е за тях.

Електрическите превозни средства понастоящем се превръщат само в някои маргинализирани сегменти на пазара и все още не трябва да навлизат в масовия транспорт.

От сегашното развитие на ситуацията, обаче, бъдещето на градовете от второ и трето ниво като превозни средства за градска мобилност и градски и селски пазар като превозни средства за градска и селска логистика ще бъдат два очаквани пазара.

Въз основа на целевия пазар се разглеждат следните основни елементи: ценови пазари: потребители с ограничен икономически капацитет и ниско търсене на разстояние и скорост;

Технологичен маршрут: приемане на евтина, стабилна и зряла технология;

Защитете дизайнерската идея: задоволявайте основната нужда от потребителски трафик, намалете ненужното оборудване и функции.

Също така добавете точки на стойност, които са привлекателни за целевите потребители, като моден външен вид.