Къде е бъдещето на китайските производители на електрически голф колички с врати

- Aug 24, 2018-

Производителите на електрически голф колички с врати в Китай изглежда са на низходяща тенденция след като глобалната електрическа компания за производство на автомобили Tesla обяви, че ще изгради фабрика в страната.

Къде е бъдещето на битовите марки електрически автомобили?


През последните няколко години местната новоизградена автомобилна индустрия се размесва няколко пъти. Някои хора са измамени с PPT, а някои хора просто нямат продукти, с които да играят.


Има голяма разлика между автомобилната индустрия и интернет индустрията. Интернет индустрията е победител по целия свят.

Шансът на олигопола в автомобилната индустрия е малък. Чрез получаването на марката, продуктите, маркетинга и обслужването, получавате парче от доходоносния пай.

Новите енергийни превозни средства, като нова посока, са още по-обещаващи.

Но за новите играчи има много висок праг от автомобилната индустрия преди влизането, а традиционните автомобилни предприятия имат високи печалби от превозни средства с гориво и следват индустриалните тенденции. Как да изберем собствената си марка и позиционирането на продуктите е доста важно нещо.


Луксозните автомобили са скъпи и печеливши, но това води до по-голяма инвестиция в маркетинговия маркетинг и по-висок праг за най-основните продукти.

Моделите на входно ниво са по-евтини за доставка, но е ясно, че по-възрастните играчи са по-склонни да спечелят предимство със собствения си контрол върху веригите за доставки и производствения капацитет, а новите играчи имат по-малко място за живеене.


Li bin и той xiaopeng за залога на масовия производствен капацитет, не искам да кажа повече в тази статия днес, защото от гледна точка на обикновения потребител, дори ако Li bin завърши залога за производство на 10 000 ES8 до края на годината, това не е нещо много гордо.


10 000 автомобила са съчетани с национален пазар, който се насърчава от новите политики за енергийна подкрепа, както и от отварянето на продуктите на пазара.

Броят на електрическите автомобили в Пекин е определен за 2026 г., но все още има много хора, които не знаят коя кола да изберат, дори и да имат нови регистрационни табели.


Изграждане на електрически автомобил в Китай, искате да гледате много потребители?


Въпреки това, в сравнение с хазарта, два коментара, направени от li xueling, основателят на YY и инвеститорът на автомобила xiaopeng под неговия приятелски кръг, са по-интересни -


Първо, това е "В Китай, чрез включване на потребителите на електрически автомобили в същата потребителска база като Pinduoduo печели".


На второ място: "Не се сблъсквайте с градските бели колеги, които да изграждат коли, да изграждат тези за селски автомобили. Той, който печели диалози, печели света", т.е. "Не гледайте на градските работници да строят коли, да наблюдавате потребителите, които работят усърдно за изграждането на автомобили.


Това означава, че колата трябва да научи много.


Забележка: вместо да се научите да мамят като луд, научете се да намерите точната потребителска база и след това да се разширите като луд.


Първоначалната бизнес визия и пътят на развитие на дудуо наистина вдъхновиха новата автомобилна индустрия.

На уебсайта на PDD има "за нас", който съдържа оригиналната визия за PDD: основната конкурентоспособност на PDD се крие в иновативни модели и висококачествени продукти с ниска цена.

Повече от три години от създаването до публичното предлагане, много нови автомобилни компании се учат за огромната инвестиция в марката и за начина на растеж на потребителския мащаб.


Обърнете внимание на най-продаваните автомобили в Китай.

На автомобилния пазар на Китай през юли първите три модела продажби на седан са корола, ксилан и ксенани, които са около 100 000 юана, а средната продажна цена на SUV в първите три може да бъде по-ниска.


Около 100 000, най-големият пазар на автомобили, но всички от върха на няколко продажби са съвместни предприятия, няма чисто битова марка, а илюстрира проблем: евтин, очевидно сам не е продажбите на охлюви, китайските потребители имат добро впечатление за импортираните автомобили, съвместно предприятие автомобил, средства за правене на една и съща цена модели, местни марки от съвместно предприятие и вносни маркови продукти по-конкурентни и техните характеристики, просто може да има добра публична похвала положителен цикъл за постигане на продажби.