Нови правила се създава да управляват ниска скорост електрически превозни средства и справяне с въпроси на безопасността

- Nov 02, 2018-

Китайското правителство е настроен да включи съществуващите регулаторни разликата да актуализират национални стандарти за ниски скорости електрически превозни средства в ход за подобряване на водача и пешеходната безопасност и качество на въздуха.

Според съществуващата регулаторна рамка няма правила относно производството и продажбата на електрически превозни средства с Топ скорости на по-малко от 100 километра в час.

Това е довело до голям брой евтини, лошо направени електрически превозни средства, задвижвани от замърсяващи олово батерии, които застрашават пътната безопасност и околната среда, Министерството на промишлеността и информационните технологии се казва в изявление на своя уебсайт.

Много промишлени експерти са предсказали, че броят на производителите в момента произвеждат такива ниски скорости превозни средства могат да бъдат изправени пред затваряне, тъй като техните растения и продукти могат да попаднат кратко бъдещите изисквания.

Чен Shiquan, член на Съвета на обществото на автомобилните инженери на Китай, заяви, че страната е решена да регулират сектора на малки, ниска скорост електрически превозни средства.

Местното правителство в град Dezhou Сити, провинция Шандонг, вече е започнала по-ниско качество на превозните средства, които се очаква да отговорят на новите стандарти за бракуване.

Тези по-ниско качество превозни средства обикновено се основават на заварена стоманена рамка с подпечатани стомана тялото отгоре, а те съчетават кола дизайн практики от 1930 с модерни производствени процеси. Като резултат те са най-евтините електрически превозни средства в света.

Те са обикновено малки и може да бъде толкова тесни като 1,1 метра.

Taihu град в провинция Анхуей предприе подобни действия наскоро.

Уан Binggang, експерт, работещи в Министерството на науката и технологиите на нови енергийни превозно средство изследователски проект, заяви: "новите стандарти ще подчертае безопасността на пешеходците, на водача и пътниците в превозни средства, електрически ниска скорост, както и безопасността на другите участници в пътното движение. Една от мерките за подпомагане на подобряване на безопасността ще бъде налагането на ограничение на скоростта на такива превозни средства."

Ниска скорост електрически превозни средства в момента, категоризирани като селскостопански превозни средства за законни цели и могат да бъдат използвани в крайградските зони до 70 км/ч. Те обаче могат да бъдат ръчно персонализирани да работи при скорости до 100 km/h, и обикновено тези, които управляват такива превозни средства не са длъжни да притежават шофьорски книжки.

"Нелицензирани шофьори в множество различни превозни средства, никой от които са осигурени, са нещо, ние просто не ще позволи," Донг Ян, ръководител на работната група, разработваща новите стандарти, пише в становище парче на сметката му публични WeChat.

Тези малки превозни средства, които приличат на голф колички са станали все по-често срещана гледка на китайски пътища, особено в градовете, по-ниско ниво, където те са замяна мотоциклети поради ниската им цена и гъвкавост.

Най-евтините ниска скорост електрически превозни средства се продава за само $2,000.

"Те са достъпни. Потребителите трябва тези по-евтини модели в малките градове, защото транспортни системи там са недоразвити,"каза изпълнителен директор на производител на ниска скорост електрически превозни средства.

Заедно с разходите предимства потребители на ниска скорост електрически автомобили също така да ги зареждате чрез дома мощност обекти, вместо това на пълня поляците.

Според местните медии 1 милион ниска скорост електрически превозни средства се произвеждат всяка година, и около 4 милиона се изпълняват в момента по пътищата на Китай.

Докладите също така заяви, че повече от 618,000 ниска скорост електрически превозни средства са били доставени в провинция Шандонг през 2016 г., отбелязвайки ръст от най-47,8 % за предходната година.

Становищата се различават относно дали или не тези превозни средства трябва да се подчинява на същите закони като пътнически автомобили, Донг отбелязано в мнението си парче.

Китай транспорт управителните органи приветстваме такива предложения, тъй като това ще гарантира по-високи стандарти за безопасност.

Леки автомобили в Китай са регулирани и управлявани от редица национални стандарти, които обхващат безопасността, производство и тестване.